Seni tanıyalım
sahibinden.com Ürün Deneyimi Tasarımı departmanında takım lideri olarak çalışıyorum. Ekip olarak web ve mobil ürünler için hem yeni ürün konseptleri oluşturmak hem de mevcut ürünleri iyileştirmek için araştırma ve tasarım süreçlerinden sorumluyuz. Ben de bu süreçlerdeki planlamaları yapmaya ve süreçlerin ekipler arasında uyumlu bir şekilde ilerlemesini desteklemeye çalışıyorum. Aynı zamanda projeler için tasarım çıktısı üretiyorum.
Bununla birlikte, malzeme odaklı tasarım, sanat çalışmaları yapan Süper Normal atölyenin kurucularındanım.
Bu alana nasıl yöneldin?
Endüstri ürünleri tasarımı bölümü mezunuyum. Okuldayken fiziksel ürün adına en çok keyif aldığım şeyler; sürecin tamamına yayılan araştırmalar, tasarladığım ürünlerin nasıl çalıştığını anlattığım diyagramlar hazırlamak ve paftalar tasarlamaktı. Biraz da bu sebeplerden “Görsel İletişim Tasarımı” üzerine yan dal yaptım. Öğrencilik periyodumda yürüttüğüm servis ve ürün tasarımı projeleriyle bu alanı daha fazla keşfetme ve kendimi geliştirme fırsatı elde ettim. Sonrasında da bu alanda yarı zamanlı çalışmaya başladım. Yaptığım şey, tasarım sürecinde keyif aldığım noktaların birleşimi gibi hissettiriyor.
Kariyer yolculuğun nasıldı?
Yaklaşık 7,5 yıl önce farklı sektörlerdeki firmalara tasarım ve araştırma desteği verdiğimiz projelerle bu alanı öğrenmeye başladım. Her farklı sektör bana kullanıcı taleplerinin, beklentilerinin ve acı noktalarının değişkenlik gösterebileceğini gösterdi. Ürün geliştirme sürecinden sonraki döngüyü de öğrenebilmek için ürün şirketinde çalışma kararı aldım ve kariyerime bu şekilde devam ediyorum.
Yaptığın işte en çok keyif aldığın şeyler neler?
Tasarım sürecinde yer aldığım bir ürünü kullanan insanları görmek.
Yaptığımız araştırmalarda kullanıcıların tasarımın kullanılabilirliğini destekleyici şeyler söylemesi ya da yapması.
Dijital ürün geliştirmeyi nasıl görüyorsun?
“Bence” demekten ve kişisel beğenilerden uzaklaşmak gereken bir süreç olarak görüyorum. Başarılı bir ürün sürecinin, kullanıcıyı dinlemeyi de dahil eden bir proje planına ihtiyacı olduğunu ve ekiplerin (tasarım, ürün, yazılım, pazarlama) sürekli devam eden bir iş birliği ile çalışması gerektiğini düşünüyorum.
Deneyim araştırması, tasarım sürecinizde nasıl konumlanıyor?
“Bizde de olsun” diyerek harekete geçilen her ürün için elimizde tuttuğumuz bir koz olduğunu düşünüyorum. Kullanıcı araştırması alınan kararların hedef kitleyle olan ilişkisini ortaya çıkarıyor ve süreçte daha doğru kararlar almamıza yardımcı oluyor.
Ürün geliştirmede kendine ve ekibine biçtiğin vizyon ne?
Söyleneni doğrudan yapmaktan uzak durarak beklentiyi anlamaya çalışarak tasarım yapmaya yönlendirmeye çalışıyorum. Tasarım sürecinin bitmeyen bir süreç olduğunu ve bu sürecin takipçisi olması gereken kişilerin de kendileri olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum.
Kariyerinin başındakilere tavsiyelerin neler olurdu?
Sanat ve tasarım tarihiyle ilgili fikir sahibi olmaları.
Kullandıkları dijital ya da fiziksel ürünlere, servislere eleştirel yaklaşmaları ve sürekli öğrenmek için kendilerine farklı kaynaklar yaratmaları.
Sadece dijital dünyadaki deneyimlere bağlı kalmamak bakış açınızı genişletir.
Ekibin için adayları değerlendirirken baktığın noktalar neler?
Önceliğim iş birliğine ve öğrenmeye açık olması.
Bunun dışında, üzerinde çalıştığı projeyi anlatırken değindiği noktalar ve heyecanı. Gelişime açık noktalarının farkında olması ve bunların üzerine düşünmüş olması.
Yetkinlik olarak nelere dikkat ediyorsun?
Yetkinlik olarak adayın araştırma metotlarına olan hakimiyetine özellikle dikkat ediyorum. Her türlü program öğrenilir.